Om staden

När man pratar om staden Liverpool tänker man kanske först och främst på fotboll, Beatles och sjöfart. Men staden har så mycket mer att erbjuda än bara just detta.

Liverpool har genom åren ofta blivit omnämnd som en grå och tråkig hamnstad i nordvästa England. I mångt och mycket en orättvis bedömning. Ser man till de senaste årens utveckling i Liverpool är kritiken dessutom direkt felaktig. Liverpool stod värd som Europas kulturhuvudstad 2008 och inför detta blev centrumkärnan helt uppfräschad. Liverpool har vuxit fram som en mycket modern storstad men har trots detta ändå lyckats bibehålla sin gamla charm.

Det finns flera köpcentra, Liverpool One som är tre våningar högt och består av flera sammansatta byggnader är Liverpools största, och innehåller alla sorters affärer. Ett paradis för den shoppingintresserade. Här hittar man bland annat en av de två Liverpoolshopparna som finns i centrum. En tredje finns vid Anfield.

Scousers som invånarna kallas är öppna, humoristiska och gästvänliga människor, om än för oss ibland med en ganska svårbegriplig dialekt.

Restauranger

Man behöver inte gå omkring hungrig speciellt länge i Liverpool, det finns flertalet högklassiga restauranger att välja bland oavsett var man befinner sig.

Två personliga favoriter är Viva Brazil och San Carlo som båda två serverar ett stort urval av både internationella och engelska rätter. Bli inte förvånade om ni skymtar någon spelare inne på främst San Carlo. Tycker man om stora saftiga köttbitar är Meet ett måste. En argentinsk restaurang som vunnit flertalet utmärkelser för sin utmärkta mat. Vill man besöka en kändisrestaurang så har Jamie Oliver öppnat sin Jamie´s Italian på en av gågatorna i centrum.

Pubar och uteliv

Liverpool är vida känt för sitt myllrande uteliv. Mathew Street är kanske ett av de mest kända stråken för party, här finner man bland annat The Cavern Club där Beatles slog igenom. Uppskattar man livesmusik är det på Mathew Street man ska befinna sig för under helgerna hittar man här många liveband som spelar inne på flera av pubarna.

Concert Square är ett annat stort område med massvis av krogar, discotek och pubar. Här ligger bland annat Alma De Cuba som tidigare var en gammal kyrka men som nu gjorts om till en gigantisk restaurang/nattklubb. Väl värd ett besök.

Under en matchdag är det ett måste att vistas uppe vid Anfield och insupa den elektriska atmosfären på någon av de många närbelägna pubarna. Är man ute efter sång och stämning innan match rekommenderar jag främst The Park eller The Albert. Se dock till att vara där i god tid innan avspark och var beredd på en hel del trängsel och ölspill på kläderna. Sandon är en annan mycket populär pub som ligger ungefär 150 meter från Anfield. Den är betydligt större än både The Albert och The Park och här behöver man i regel inte trängas lika mycket.

Kultur

Om man vill ta en paus från shoppandet en stund och vila benen kan man åka med på Magical Mystery Tour. Man får bland annat se var Beatlarna växte upp och gick i skolan. Under touren passerar man även kända platser så som Penny Lane och Strawberry Fields. Mycket underhållande och uppskattad tur.

Till och från kan det vara behövligt att söka tröst hos högre makter när man är inbiten fotbollssupporter och då kan ett besök i Katedralen vara ett alternativ. Imponerande byggnad som är världens femte största katedral. Högst upp på katedralens tak finns möjligheten att beundra utsikten över hela Liverpool med omnejd.

Albert Dock är ett fantastiskt område när det är fint väder. Är det däremot regnigt och blåsigt rekommenderar jag istället shopping eller varför inte några pints på någon av stans många pubar. Hela området har nyligen genomgått en restaurering och ligger väldigt vackert vid Merseysidefloden. Här finner man restauranger, barer, museer och souvenirbutiker. De flesta museer har gratis inträde. Från Albert Dock utgår det även bussturer med guide som tar dig runt stans sevärdheter. Här finns också The big wheel som är ett 60 meter högt Pariserhjul som är mycket uppskattat av likväl stora som små.

Anfield Stadium Tour och Museum

Detta är ett måste för den sanne Liverpoolsupportern. Turen tar en timme och man får bland annat röra vid den berömda skylten ”This is Anfield” i spelartunneln, besöka omklädningsrummet och lyssna på anekdoter bakom kulisserna. Man kan avsluta det hela med ett besök på museumet som är fullsmockat med alla pokaler som klubben erövrat genom åren.